Het andere gezicht van Israël

Post image for Het andere gezicht van Israël

Jom Ha’atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag)
De Israëlische Onafhankelijkheidsverklaring (Hebreeuws: Megilat HaAtzma’ut) is het document waarmee op 14 mei 1948 de onafhankelijkheid van de nieuwe Joodse staat Israël werd afgekondigd. Dit gebeurde aan het einde van de Britse mandaatperiode over Palestina. De dag wordt jaarlijks in Israël gevierd op Onafhankelijkheidsdag (Hebreeuws: Yom Ha’atzmaut), waarin de hoop wordt uitgesproken op vrede voor Israël en haar bewoners. De Zionistische beweging en de Joodse bevolking in Palestina streefde sinds het einde van de 19e eeuw naar een onafhankelijke natie. Dit recht werd door de Britten erkend in 1917 in de Balfourverklaring. Daarin werd ook hun steun uitgesproken voor het plan. De Peelcommissie suggereerde in 1936 om Palestina op te delen in een Joodse en een Arabische staat, maar dit voorstel werd door de Britse regering als onwerkbaar gezien. Dit kwam mede door een Arabische opstand die plaats had in de periode 1936-1939. Na de Tweede Wereldoorlog droeg Groot-Brittannië de kwestie over aan de Verenigde Naties. Deze kwamen met Resolutie 181. Daarin zouden de Joden 56 procent van het land ontvangen en Jeruzalem zou een internationale status onder toezicht van de Verenigde Naties krijgen. De Joodse bevolking accepteerde het voorstel, maar de Arabische bevolking wees het af. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemde op 29 november 1947 in met de resolutie.

Beach Talk
Aan het strand van Tel Aviv praten we met toeristen én Israëli’s van Arabische en Joods afkomst, na een terroristische aanslag, over het leven in de stad. Yazer (moslim) en Bella (joods) praten over de gemengde samenleving in Jaffa.

Koningsdag in Tel Aviv, Israel
Midden in Tel Aviv klinkt het Wilhelmus, ziet het oranje , en vloeit het Nederlands bier rijkelijk: ook Nederlanders in Israël gaan uit hun dak op Koningsdag.
Going Dutch organiseert activiteiten het hele jaar door en functioneert als netwerk van Nederlanders om elkaar te helpen in Israel.(Facebook:Going Dutch)

TLV Poerim Feest

TLV Body Paints Festival

TLV Spain Day
30 jaar diplomatieke relaties Spanje-Israël. In 2016 worden in Tel Aviv 30 jaar Spaans-Israëlische diplomatieke betrekkingen gevierd. Pas in 1986 erkende Spanje Israël, tijdens de Spaanse dictatuur werd Israël door Franco niet als staat erkend. In het stadhuis van Tel Aviv spreken de Spaanse ambassadeur Fernando Carderera en de Israëlische minister van Veiligheid Gilad Erdan het publiek toe.

Territorial Bodies/Hedendaagse beeldhouwkunst uit Israël
Tijdens de expositie “Territorial Bodies”– Hedendaagse beeldhouwkuns uit Israël staat het menselijk lichaam centraal. Het lichaam is een hulpmiddel voor het onderzoeken van denkprocessen met behulp van visuele taal. Het lichaam ondergaat een scala aan emoties, gedachten en herinneringen, in een poging haar essentie te vangen. Soms vormt het lichaam zelf geen onderdeel van het kunstwerk en wordt er slechts naar verwezen.

Choemoes van Rachmu
In een achterafhoekje van de Machanee Jehudah markt in Jeruzalem, staan ze in de rij om een portie choemoes van Rachmu te bemachtigen. Oprichter Rachmo Ben Joseph was niet alleen beroemd om zijn choemoes, maar stond ook altijd klaar voor de armen van de stad. In de reportage worden de geheimen van dit legendarische gerecht bekend gemaakt.

Keep Olim in Israel Movement
Keep Olim, is a post Aliyah (immigration) non profit organisation that provides vital programs, services and advocacy to All Olim ((New Immigrants) for All Olim.
The purpose of KeepOlim is to empower, inspire, and support Olim through a series of programs and help them integrate, find jobs, and keep Olim in Israel

Tel Aviv Nightlight, street installation

Tel Aviv Pride
Volgens de homo-reiswebsite Gaycities.com is Tel Aviv veruit de favoriete reisbestemming van de wereldwijde homo gemeenschap. In juni dit jaar is het weer zover!
Door de democratische traditie van Israël geniet de homogemeenschap politieke vrijheid als in geen ander land in het Midden-Oosten, Vergeleken met steden buiten het Midden-Oosten, is er veel actie: er gaat zelden een maand voorbij waarin voor de gay gemeenschap geen muzikaal of cultureel evenement plaats vindt in Tel Aviv. Wekelijks zijn er grote dansfeesten.
Burgemeester Ron Huldai schreef op zijn Facebook pagina: ‘Dit is een vrije stad waarin iedereen trots kan zijn op wie hij of zij is’.

White Night Tel Aviv
Inmiddels is het een traditie geworden: de lange zomernacht wordt in tel Aviv gevierd met culturele activiteiten in de hele stad. Overlast voor de omwonenden van een massaal dance event? Niet als het voltallige publiek van headsets wordt voorzien!
Dit jaar was het evenement helemaal bijzonder door culturele bijdragen van zeven Europese landen. Scheidend ambassadeur van de EU Lars Faaborg- Andersen geeft zijn visie op de voorbeeldrol van de stad en kijkt terug op zijn periode in Israël als EU ambassadeur – waarbij hij een aantal opmerkelijke uitspraken doet.

International Yoga Day Israel
Onlangs vond in Tel Aviv de 3e Internationale yoga dag plaats, midden in de stad op het Jitschak Rabin Plein. Yoga oefeningen, kinderyoga, demonstraties en tot slot een massabijeenkomst van meer dan 1500 yoga beoefenaars, waarvan de yogamatten een betekenisvol kunstwerk vormden. Betekenisvol is ook dat op deze wereldwijd gevierde dag van yoga vertegenwoordigers van India aanwezig waren – op de vooravond van het eerste Indiase staatsbezoek aan Israël, waarin President Moody zijn Israëlische collega Rivlin ontmoette.

This post is also available in: Engels

Leave a Comment