Israëliërs in Mokum

Post image for Israëliërs in Mokum

Israëliërs in Mokum is een bijzondere serie van 5 portretten van Israëliërs die zich in Amsterdam hebben gevestigd. In de serie hebben we een programmacoördinator, een dirigent, een beeldend kunstenaar, een alleenstaande moeder en een zakenvrouw op de voet gevolgd en een intiem beeld van hun leven vastgelegd.

Aflevering 1. Galit Hibbel Shabi
In 1998 was Galit Shabi 25 jaar oud en voelde zich vastzitten in haar leven in Jerusalem. Ze was afstudeerd als kunstzinnig vormgever en al anderhalf jaar werkzaam in een studio. Ze wilde graag uit Jeruzalem weg om haar horizon te verbreden en ze zocht een verdere ontwikkeling in haar professionele leven, meer in de richting van theatervormgeving. Ze nam een beslissing die haar leven zou veranderen en vertrok naar Nederland.

Aflevering 2. Idan Goldwaser
Idan Goldwasser, afkomstig uit Beer Sheva, dirigent van het Israëlische koor Shir Balev en zangdocent, kwam in 2004 naar Nederland om zijn MA te behalen op het conservatorium in Den Haag. Met op de achtergrond de voorbereidingen van het optreden van het koor in muziektempel Paradiso, vertelt Idan het verhaal van zijn inburgeringsproces in de Nederlandse samenleving. Verhalen over de moeilijkheden die hij daarbij ondervond worden afgewisseld met uitdrukkingen van voldoening over zijn leven in Amsterdam, omdat hij zijn seksuele geaardheid openlijk kan uiten.

Aflevering 3. Ella Jossef
Ella Jossef, afkomstig uit Rechovot, Israël ontmoette haar Nederlandse vriend in een kibboets en volgde hem naar Nederland. Na een aantal jaren van horecawerk in cafés aan de bruisende grachten van Amsterdam, besloot ze om met het nachtleven te stoppen om kinderen te krijgen en een gezin te stichten. In dit portret vertelt Ella over haar ervaringen en gevoelens als
alleenstaande Israëlische moeder van Ronel, een autistisch kind die inmiddels 20 is geworden en de16-jarige Elad.

Aflevering 4. Nadav Monselise
Nadav Monselise, 42 jaar oud en afkomstig uit Tel Aviv, was een beginnend, succesvol advocaat en stond op het punt te gaan trouwen. Toen besloot hij alles in te ruilen voor een bestaan als kunstenaar in Amsterdam. Na zijn studie aan de Rietveld Academie ging hij verder met het ontwerpen van kartonnen meubels en kinderspeelgoed. Tegen de achtergrond van zijn kartonnen kunstproject in het Tropenmuseum vertelt Nadav over het besluit dat zijn leven veranderde en over zijn leven als een Israëliër in Mokum, die zichzelf soms liever als Italiaan introduceert…

Aflevering 5. Ada Kuyer Harari
Ada Kuyer is afkomstig uit kibboets Ruchama in het zuiden van Israël. Daar kwam ze op 17-jarige leeftijd haar huidige man tegen, een Joodse Nederlander die naar Israël immigreerde via de Joodse jongeren socialistische beweging Hashomer Hatsair. Samen kwamen ze in 1987 voor 3 jaar naar Nederland om voor het Joodse Agentschap Nederlandse Joodse jongeren te begeleidden naar Israël te immigreren. In 1998 kwamen ze voor de tweede keer naar Amsterdam en opende Ada een Nederlands filiaal van ISSTA, Israëls grootste touroperator. In dit portret vertelt Ada openlijk over haar integratieproces in Nederland, het hectische zakelijk leven en de toevlucht die ze vond in yoga, waar ze ook een meester in is geworden.

{ 1 comment… read it below or add one }

anton groeneveld november 3, 2013 om 19:15

Schuitje varen, theetje drinken,
Varen we naar de Overtoom.
Drinken er zoete melk met room.
Zoete melk met brokken,
Joden mogen niet jokken.

Schuitje varen, theetje drinken,
Varen we naar de Overtoom.
Drinken er zoete melk met room.
Zoete melk met brokken,
Joden mogen niet jokken.

Schuitje varen, theetje drinken,
Varen we naar de Overtoom.
Drinken er zoete melk met room.
Zoete melk met brokken,
Joden mogen niet jokken.

Beantwoorden

Leave a Comment

Previous post:

Next post: