In de voetstappen van Joods Erfgoed / Tunesië

Post image for In de voetstappen van Joods Erfgoed / Tunesië

Sinds hun uittocht uit Egypte hebben de joden door vaak onherbergzame streken gedwaald en zijn zo ’s werelds eeuwige nomaden geworden. Door de geschiedenis heen kon op bijna elke willekeurige plek een joodse gemeenschap verschijnen, verdwijnen en opnieuw verschijnen.

In Tunesië, Op het eiland Djerba, vind je één van de oudste en meest authenthieke Joodse gemeenschappen van de wereld. Deze gemeenschap is misschien wel de laatste ‘bij elkaar gebleven’ traditionele Joodse gemeenschap van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens overlevering kwam een gemeenschap van Kohaniem, de Tempel priesters van Jeruzalem, in het jaar 586 vóór Christus in Djerba aan. Ze namen een steen mee van de Eerste Tempel van Jeruzalem, vlak na haar verwoesting door de Babyloniërs. Deze steen werd gebruikt om de eerste steen te leggen van de EL Ghriba synagoge. Die oudste synagoge van Afrika wordt als heilig beschouwd en al eeuwenlang vinden er jaarlijks – na Pesach – pelgrimstochten plaats naar deze plek. De joodse aanwezigheid in Tunesië staat al meer dan 20 eeuwen geregistreerd. In de zevende eeuw volgde een grote groep Spaanse Joden, die de vervolging door de Spaanse Visigoten ontvluchtten. En door de invasie van de Arabieren in diezelfde eeuw, arriveerden ook Joden uit Bagdad. In de 15e eeuw voegden zich daar nog grote hoeveelheden verdreven Joden uit Spanje, Portugal en later Italië bij.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: