Nefesh TV 19 Oktober & 2 November

Israëlische kunstenaars – een Nieuwe Diaspora
Journalist/programmamaker Loes Gompes heeft in samenwerking met Martyn Last, kunstenaar/lid kunstcommissie de Kring, de expositie Israëlische kunstenaars- een nieuwe diaspora samengesteld. Hierin wordt werk samengebracht van acht Israëlische kunstenaars die in Nederland wonen van verschillende generaties en komaf. Nefesh registreerde de avond van 26 september jl. met Avi Darash (componist en jazzpianist), Sagi Gross (dans) en Chaja Hertog & Nir Nadler (videokunst), die onder leiding van Stephan Sanders (o.a. columnist Vrij Nederland) een discussie aangingen. De motivatie voor de expositie en verschillende avonden die in de Kring plaatsvonden, was de visie van Loes Gompes en Martyn Last (die helaas op 20 september jl. plotseling overleed) dat Israëlische kunstenaars ingeklemd zitten: enerzijds komen in Israël kritische kunstenaars steeds meer onder druk te staan, zeker sinds Miri Regev als Minister van Cultuur van de uiterst rechtse regering Netanyahu het roer heeft overgenomen. Anderzijds hebben Israëlische kunstenaars last van de culturele boycot van de BDS-beweging. Deze treft Israëlische kunstenaars, ongeacht hun politieke stellingname, als zij subsidie krijgen van de Israëlische overheid voor buitenlandse activiteiten. In de praktijk kunnen echter alle Israëlische kunstenaars die internationaal werken met de boycotrage te maken krijgen. Daarom vonden zij het een goed idee om geëngageerde Israëlische kunstenaars die Israël hebben verlaten, uit te nodigen om op De Kring te komen exposeren en over hun werk te vertellen in woord, beeld en klank. De wereldpremière van Sagi Gross’ choreografie Blind Sight vindt op 22 oktober 2015 plaats in Theater Bellevue. In de uitzending ook beelden van Onlosmakelijk Verbonden over het kunstenaarsduo HertogNadler.
Het programma kwam tot stand dankzij St. De Initiatieven (Harry de Winter), Sociëteit De Kring & MoMo Culture Foundation (Jonathan Schultz

Leave a Comment

Previous post:

Next post: