Nefesh TV April 2016

Actueel: aan het strand van Tel Aviv praten we met toeristen én Israëli’s over de laatste golf van aanslagen in de stad. Yazer (moslim) en Bella (joods) praten over de gemengde samenleving in Jaffa. Is het met al die dreigingen nog mogelijk om in ‘fun stad’ Tel Aviv te genieten? Blijven de toeristen weg of vinden zij toch hun weg naar de prachtige stranden van de kuststad?

Terugkijken: het enorme Poerim straatfeest in Tel Aviv. In het centrum van de stad werd vorige maand op enorme schaal het Poerim feest gevierd in de Mediterrane stad die nooit slaapt…

Vooruit kijken: voorbereidingen voor Pesach in Nederland – matzes bakken, koosjere kaas maken, Pesach les op de Joodse school Rosh Pina. Hoe worden eigenlijk die matzes gebakken die niet alleen het centrum zijn van de Pesach viering, maar ook op geen enkele Paastafel ontbreken? Een kijkje in de keuken van Hollandia, van oudsher dé matzefabriek van Nederland. Dat ook het bereiden van koosjere kaas geen sinecure is, zien we in de reportage daarover. Dat de kinderen van Rosh Pina nu met andere ogen hun pesach matzes eten, is duidelijk, nadat ze zelf aan de slag gingen om het Brood der Ellende (zoals matzes in de Haggada – de vertelling van het Pesachverhaal) genoemd worden.

Creatief: twee korte films van studenten van de Jump Cut film school in Tel Aviv

Leave a Comment

Previous post:

Next post: