Nefesh TV 01 &15 Juni 2016

Een Keppel in de Cariben
een documentaire van Tanja Fraai en Mike Ho-Sam- Sooi. www.stichtingweconnect.nl

De film is een zoektocht naar het antwoord op de vraag: hoe is het om Joods te zijn als je Caribische wortels hebt? Welke sporen van het Jodendom zijn er nog in de Antilliaanse en Surinaamse gewoonten, de taal en de keuken ? Hoe ziet men de toekomst van de Joodse gemeenschap op Curaçao – Aruba en Suriname? Een geschiedenis van 400 jaar. In de film is te zien hoe het spoor van de Joden, verjaagd uit Portugal en Spanje via Amsterdam en Brazilië loopt naar Curaçao en Suriname. Een succesvolle handels- en plantage economie kwam op gang. Ook op het eiland Sint Eustatius bloeide de handel dankzij de Joodse invloed. Wat is er over van de gemeenschappen die in de hoogtijdagen duizenden leden kende? Velen vrezen voor de toekomst. “De mooie SNOA op Curaçao zal een museum worden en niet meer als actieve gemeenschap fungeren.” zegt de Curaçaose Paulette Smit. Ook volgens Bob Pinedo, wiens familie precies 300 jaar geleden naar Curaçao vertrok, wordt het ‘heel moeilijk’ om de Joodse gemeenschap in stand te houden: “Ik hoop van wel”. ‘Een Keppel in de Cariben’ heeft een educatief karakter en is gepresenteerd op middelbare scholen op Curaçao en Aruba. Documentairemakers Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi hebben de jongeren daar uitgenodigd om naar aanleiding van hun film, zelf een korte film te maken over hun eigen identiteit en familiegeschiedenis. “Zo maak je de verbinding”, zegt programmamaker Tanja Fraai. Boven op Aruba het gezin Kraaijenhagen, en het echtpaar Aruba. Onder de Snoa op Curaçao met de kenmerkende zandvloer.

A Kippah in the Caribbean from mike Ho on Vimeo.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: