Nefesh TV 04 Mei 2017

Speciale Uitzending. Aansluitend op de NOS-uitzending van de Nationale Dodenherdenking op de Dam (die tot rond 20.20 zal duren), zendt Salto twee programma’s van Nefesh uit – beiden met uitzonderlijke en onbekende verzetsverhalen.

Het Indonesische Verzet

In Nederland verbleven vele studenten van Indische afkomst. Een aanzienlijk deel daarvan heeft zich tijdens de oorlog ingezet voor het Verzet, waaronder Slamet Faiman, die voor veel Joodse onderduikers veilige plekken wist te vinden. Uiteindelijk moest ook hij zelf onderduiken.
Zoon Iwan vertelt over zijn vader tijdens de Dag van Open Huizen van Verzet.
Zie voor meer informatie over Indonesische verzet de website van journalist herman Keppy: www.hermankeppy.com

Treffpunkt Erasmus

De documentaire vertelt het verhaal van twee Duitse Wehrmachtsoldaten die zich aansloten bij een Joodse verzetsgroep uit het Gooi. Zij wisten samen zo’n 500 mensen te redden.
Eén van de soldaten, Werner Klemke, zou in de DDR uit- groeien tot een internationaal befaamd illustrator. Van zijn ironische tekeningen uit zijn oorlogsdagboek zijn animaties gemaakt voor de film, die in tientallen bioscopen in Duitsland en Nederland is vertoond.
Een ode aan bescheiden helden.
Een film van Annet Betsalel, (98 minuten). www.treffpunkterasmus.nl

Leave a Comment

Previous post:

Next post: