Nefesh TV 30 Januari & 06 Februari 2022

Joodse Oosterparkbuurt : Blasiusstraat 
‘Het is verbijsterend dat in een straat bijna 1400 moorden gepleegd zijn en dat daar vandaag de dag nauwelijks meer enige herinnering aan is.’
(Rogier Schravendeel, schrijver van ‘Herdenkingsboek Joodse Oosterparkbuurt deel 1 :Blasiusstraat)
In deze aflevering het verhaal van de Blasiusstraat die na de deportaties kwam grotendeels leeg te staan, direct na de oorlog stond op instorten en werd opnieuw bewolkt maar niets herinnerde meer aan het Joodse Leven.

Kinderen Zoals Jullie
een bijzondere expositie over de levensverhalen van joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de regio ’t Gooi.
In het gemeentehuis van Bussum vond een bijzondere expositie plaats over de levensverhalen van joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de regio ’t Gooi. Zo’n 25 klassen kwamen er naar toe, waarna de leerlingen ook nog workshops volgden met bijzondere resultaten, die in de reportage te horen en te zien zijn.

Het vergeten verzet
Rabbijn Lody van de Kamp haalde de tentoonstelling ‘Het Andere Verhaal’ naar Nederland. De tentoonstelling gaat over moslims die Joden gered hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. De rabbijn hoopt zo dit stukje van de geschiedenis uit de vergetelheid te halen en een brug te slaan tussen twee religies. In Indonesisch Verzet het bijzondere verhaal van Slamet Faiman en de joodse onderduikers die hij wist te redden.

{ 1 comment… read it below or add one }

Guus schouw april 3, 2022 om 14:02

Ik ben geboren in de blasiusstraat 40 en nu zag een film over de joden uit blasiusstraat dat er alle maal gebeurd is ik zou graag dat boek willen kunt u mij vertellen waR ik dat kan bestellen weet dat ik daarmee geboren en op gegroeid en verder weet ikniets

Beantwoorden

Leave a Comment

Previous post:

Next post: