Nefesh TV 13 & 20 November 2022

Sheila P. Gogol Z”L (1942-2022)
Op 18 oktober jl. overleed onze voorzitter Sheila Gogol. Zij was een inspirerende kracht binnen onze organisatie en vele andere joodse en niet-joodse organisaties. Zij bleef optimisme uitstralen tot haar overlijden. Haar nagedachtenis zij tot zegen. Ter aandenken aan haar herhaalt Nefesh deze maand twee uitzendingen waarin zij een prominente rol speelde, Mijlpalen van het Joodse Leven : Brith Mila
en Joods Nederland in Dubio

Mijlpalen van het Joodse leven – Brith Mila.
Dit is de eerste aflevering van de serie Mijlpalen van het Joodse Leven.
In deze serie gaan we kijken hoe vanzelfsprekend het nog is om binnen de tradities van het Jodendom je leven te vormen. Bar- en bat mitswa, een choepa, joods begraven, allemaal onderwerpen die de revue zullen passeren. Deze aflevering draait om de brith mila, de besnijdenis bij jongetjes op de achtste dag na hun geboorte. Een oud Bijbels gebod, altijd centraal geweest in het Jodendom, maar ook altijd al omstreden geweest vanuit het gezichtspunt van de niet-joodse wereld.
Wat zijn de denkbeelden er tegenwoordig over, wat vindt de medische wereld, wat speelt zich af in de politiek, nu er stemmen vanuit de overheid klinken die dit millennia oude gebruik willen verbieden.

‘Joods Nederland in dubio’

Al in het begin van het jaar 2015 werd de wereld opgeschrikt door een aantal zeer gerichte aanslagen: de moordpartij op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo, gevolgd door een aanslag op een kosjere supermarket – beide in Parijs, en vervolgens een aanslag op het altijd zo kalme Kopenhagen, dit keer was een synagoge het doelwit – net zoals het Joodse Museum in Brussel een gericht doelwit was van een moslim extremist. Alles bij elkaar lijkt het gerechtvaardigd dat Joden in Nederland steeds onzekerder worden over hun toekomst in dit land, waar de anti-semitische incidenten ook zijn toegenomen in de afgelopen jaren.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: