Nefesh TV 22 Januari 2023

Chanoeka, Licht en Vincent Bijlo
Een korte impressie van de viering van Chanoeka 2022 bij de joodse gemeente in Bussum met de bekende cabaretier/muzikant/schrijver en podcastmaker Vincent Bijlo. Als blinde weet hij rake opmerkingen te maken over het begrip: licht.

History’s Ultimate Nomads, Faro, Portugal
Het verhaal van de Spaanse en Portugese Joden

De Joodse begraafplaats in Faro laat als enige plek in Portugal zien dat er ook na de gedwongen bekeringen van 1497 sprake was van een Joodse gemeenschap. Nadat de meeste joden Portugal eind 15e eeuw ontvlucht waren, nodigde de Markies van Pombal de nakomelingen van deze vluchtelingen uit om de economie weer op te bouwen na de verwoestende aardbeving in 1755. Deze zakenlui uit Gibraltar en Noord-Afrika vestigden zich in Faro, dat al snel een bloeiende Joodse gemeenschap had van zo’n 60 families. Hun wijk, waar twee synagoges waren, werd ‘Klein Jeruzalem’ genoemd. De gemeenschap verdween in de loop van tijd, met name door migratie naar de grote steden. De historische begraafplaats werd gerestaureerd en in 1993, en samen met een klein museum, weer open gesteld voor het publiek.

History’s Ultimate Nomads, Brazilië
Het verhaal van de Spaanse en Portugese Joden

Joden hebben een belangrijke rol gespeeld in de Braziliaanse geschiedenis. In 1497 werd de Joodse gemeenschap van Portugal gedwongen zich te bekeren tot het christendom en werden sindsdien Nieuwe christenen genoemd. Toen de druk van de inquisitie in Portugal toenam, werd het nieuw ontdekte Brazilië een favoriete toevluchtsbestemming voor de tot het katholicisme bekeerde Joden – die vaak in het geheim hun Jodendom bleven aanhangen. Wat was de rol van deze Nieuwe Christenen in het kolonisatie proces van Brazilië? Hoe heeft de Nederlandse heerschappij over Noord-Oost Brazilië deze Crypto Joodse Gemeenschap beïnvloed en hoe heeft het geleid tot de opleving van de joodse cultuur in Zuid-Amerika en de bouw van de oudste synagoge van het Amerikaanse continent? Wat is er geworden van deze Joodse gemeenschap nadat de Nederlanders waren verdreven? Allemaal vragen die in deze visuele reis door het exotische Brazilië aan historici en leden van de Marraanse gemeenschap voorgelegd worden. 

History’s Ultimate Nomads, Praag 
De Joodse Wijk is een begrip in Praag en ver daarbuiten. Deze wijk, in het Tsjechisch Josefov genaamd, ligt in het noorden van het centrum, omgeven door de Moldau en de wijk Staré Město, de Oude Stad. Dwaal door de Joodse Wijk, bezoek de monumenten en beleef de magische sfeer van deze Praagse parel. 

History’s Ultimate Nomads, Italië
Als je uit het prachtige landschap van het Gardameer komt en de grote synagoge van Verona binnengaat, een paar straten verwijderd van het beroemde balkon van Romeo en Julia, krijg je een eerste indruk van Joods Italië. En als je door het Joodse getto van Venetië dwaalt, met zijn prachtige synagogen, komt de grandeur van het joodse leven in Italië je tegemoet. In deze aflevering wordt een geheel andere, prachtige kant van Italië uitgelicht.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: