Nefesh TV 21 & 28 September 2023

Muziek van de Hoge Feestdagen

Muziek van de Hoge Feestdagen waarin Abby Israëls over de speciale muziek van die dagen vertelt (én zingt). Met medewerking van het Amsterdams Synagogaal Koor, o.l.v. Ilia Belianko.

https://youtu.be/PJnzjafwGnc?si=dqF9VE3YHMsWrB0_

Bussum 1923

_

In Bussum 1923 kijken we aan de hand van een speciale expositie terug op het Gooise dorp van een eeuw geleden. Kern van de tentoonstelling zijn twee onlangs opgedoken fotoboeken uit 1923, waarin duizenden foto’s staan van Bussumers. Onder de foto’s ruim 100 van leden van de Joodse gemeente Bussum, een geweldige vondst. Een bijzondere Bussumer was Maurits van der Ven, die op 20-jarige leeftijd als pionier naar het land Israël vertrok en daar op 30 april 1940 aankwam, waar hij zijn naam veranderde naar Mordechai Agmon. Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland om daar zionistische jongeren voor te bereiden op een leven in de jonge joodse staat. Over zijn nalatenschap vertellen zijn pupillen (inmiddels allen flink op leeftijd) in de door Renée Sanders gemaakte documentaire Van ’s Graveland naar het Beloofde Land. Deze film is alleen te bekijken in de uitzending van Salto of via www.salto.nl

Nefesh wenst al haar kijkers een Shana Tova oe Metoeka – een goed en zoet jaar toe!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: