Selectie films

Israëliërs in Mokum is een bijzondere serie van 5 portretten van Israëliërs die zich in Amsterdam hebben gevestigd. In de serie hebben we een programmacoördinator, een dirigent, een beeldend kunstenaar, een alleenstaande moeder en een zakenvrouw op de voet gevolgd en een intiem beeld van hun leven vastgelegd.

In de voetstappen van joodse erfgoed Sinds hun uittocht uit Egypte hebben de joden door vaak onherbergzame streken gedwaald en zijn zo ’s werelds eeuwige nomaden geworden. Door de geschiedenis heen kon op bijna elke willekeurige plek een joodse gemeenschap verschijnen, verdwijnen en opnieuw verschijnen.

Van Suikerriet en Terugkeer vertelt het verhaal van een groeiend aantal mensen in het Oostelijke deel van het Noorden van Brazilië, op een zoektocht naar identiteit en geloof. Mensen geboren in Katholicisme dat geloven een deel te maken van Jodendom…

Tussen Revoultie en Traditie illustreert de film de strijd van de Joodse gemeenschap om zijn identiteit te behouden. Een succesvolle strijd dat werd bekroond met het Bijzondere bezoek van Fidel Catsro aan de synagoge in Havana.


Ik lees de krant met een schaar
een portret van
Dr. Henriette Boas (1911-2001) Dr. Henriette Boas was een vrouw die het meest bekend werd als ingezonden-brievenschrijfster van Nederland. Ze schreef gemiddeld 4 brieven per week, waarvan het grootste deel geplaatst werd. Haar brieven – onder meer in Het Parool, De Volkskrant en NRC Handelsblad – waren consequent, uiterst precies, gevreesd, gewaardeerd en uiteindelijk legendarisch

In hoge Sferen In dit cultureel magazine staat de joodse mystiek centraal. Esther February-Roos geeft aan groepen mensen les in meditatie gebaseerd op joodse mystiek. De kunstenaars Amos van Gelder en Joseph Halevy laten zien hoe de Kabbalistische leer hun werk beinvloedt.

De Druzen in Israel (1999)
Binnen de Israëlische samenleving vormen de Druzen een bijzondere en Autonoom bevolkingsgroep met eigen onafhankelijk cultureel en religious instellingen. Bekend is het feit dat zij in het Israëlische leger dienen en hun loyaliteit aan het land is vaak geprezen. In de weken die zij doorbrachten in de dorpen van de Druzen, probeeren de filmmakers een inzicht te krijgen in hun denkbeeld en standpunten, ook wat betreft hun Historisch en Hedendaagse verband met de joodse Volk.

Accepteer mij niet zoals ik ben (2000) Als iemand 20 jaar geleden gezegd had dat de hersenen elastisch zijn en dusdanig veranderlijk is was hij meteen verklaard voor gek. Maar dat is precies wat proffesor Reuven Feuerestein had gezegd .Daarop heeft hij zijn wereldbefaamd method ontwikkelt die “meditatieve learning experience”wordt genoemd, waarmee hij diverse soorten gehandicapten behandelt.

Circulo de Amigos (2001)
Het opmerkelijke verhaal van het ontstaan van de traditionele Indiaans-Joodse gemeenschap in Venta Prieta, Mexico. een kleine gemeenschap, die zijn wortels kent noch uit de tijden van de conquistadores en de val der Atzteken civilizatie

van Marx en Mozes
Het verhaal van de religieuze kibboets. Hoe is het ontstaan, het samengaan van religieuze en socialistische idealen.

This post is also available in: Engels

Leave a Comment