eerdere uitzendingen

Together In de bijzondere film ‘Together’ wordt het aangrijpende en ontroerende verhaal verteld van een door de stichting Zichron Menachem georganiseerde reis naar Nederland in samenwerking met mevr. Deborah Maarsen. 120 kinderen, zowel van Joodse als Arabisch-Palestijnse afkomst tussen de leeftijd van 4 t/m 18, ziek of net hersteld van kanker, gingen samen met 60 begeleiders, zes artsen en een meereizend veldhospitaal op rondreis door Nederland. De reis werd begeleid door de bekende populair Israëlische schrijver/zanger Ivri Leader.

SKIJAR, skiën op zijn joods SKIJAR is onderdeel van de joodse studentenvereniging IJAR. Al ruim vijf jaar trekken Europees joodse studenten de ski’s aan om samen een leuke vakantie te hebben. Eén uitgesproken Jodendom bestaat niet, maar ondanks de culturele verschillen voelen al deze jongeren zich door hun joods zijn als één! Het samenzijn als joods zijnde is niet meer dan een gevoel, maar geeft iedereen wel een goed gevoel!!!

Mijlpalen van het Joodse leven – Brith Mila
Dit is de eerste aflevering van de serie Mijlpalen van het Joodse Leven. In deze serie gaan we kijken hoe vanzelfsprekend het nog is om binnen de tradities van het Jodendom je leven te vormen. Bar- en bat mitswa, een choepa, joods begraven, allemaal onderwerpen die de revue zullen passeren. de aflevering van vandaag draait om de brith mila, de besnijdenis bij jongetjes op de achtste dag na hun geboorte. Een oud Bijbels gebod, altijd centraal geweest in het Jodendom, maar ook altijd al omstreden geweest vanuit het gezichtspunt van de niet-joodse wereld. Wat zijn de denkbeelden er tegenwoordig over, wat vindt de medische wereld, wat speelt zich af in de politiek, nu er stemmen vanuit de overheid klinken die dit millennia oude gebruik willen verbieden.

De Kibbutz Vrijwilligers
Je kan het moeilijk uitleggen hoe leuk het kan zijn om keihard te werken voor geen geld… dat moet je zelf mee maken…! Dat hebben een groep Nederlandse jongeren ontdekt tijdens hun verblijf als vrijwilligers in een kibbutz in Israel

Wensen
In een aangrijpende rapportage besteedde wij vorig jaar aandacht aan de reis naar Nederland van Stichting Wensen, opgericht door de Israëlische actrice Gila Almagor, ter ondersteuning van Israëlische kinderen met kanker.

Uitgelicht: Deborah Maarsen- Laufer.
In Juli 2017 kwam weer een groep zieke kinderen uit Israel naar Nederland (voor de achtste keer) georganiseerd door Deborah Maarsen. Ze is al jaren aktief voor de stichting Zichron Menachem die kinderen met kanker steunt. In dit portret vertelt ze wat haar beweegt.

Solideriteit met Israel Na de laatste raketten beschietingen uit de Gaza en de conflict die daardoor is ontstaan was het van groot belang dat Joods Nederland solidariteit met Israël toont. In deze bijeenkomst in het JCC, spraken onder andere Frits Barend, Elisheva Ronen en Leon de Winter. Tevens was er muziek gespeeld door de jeugd band van Rosj Pina.

In Hoge Sferen In dit cultureel magazine staat de joodse mystiek centraal. Esther February-Roos geeft aan groepen mensen les in meditatie gebaseerd op joodse mystiek. De kunstenaars Amos van Gelder en Joseph Halevy laten zien hoe de Kabbalistische leer hun werk beinvloedt.

This post is also available in: Engels

{ 1 comment… read it below or add one }

Irene Hirsch juli 13, 2017 om 13:43

is het mogelijk dat wij een keer b.v. eind november de film Together afspelen in onze ontmoetingsruimte Lev-JMW. wij hebben iedere maand een filmmiddag voor een klein gezelschap en zoeken dan naar films waarvan wij denken dat die onze doelgroep zullen aanspreken. onze doelgroep zijn ouderen met een Joodse achtergrond.
met vriendelijke groeten van Irene Hirsch
projectleider Lev-JMW
020 5776588
i.hirsch@joodswelzijn.nl

Beantwoorden

Leave a Comment