Over Nefesh TV

Amsterdam heeft een rijke joodse traditie. Veel hiervan is te danken aan haar joodse burgers die niet zelden een belangrijke rol speelden op het politieke, financiële en culturele vlak. De Joodse gemeenschap is de oudste culturele en etnische minderheid in Nederland. en je kunt de Nederlandse geschiedenis niet begrijpen zonder de intellectuele, economische en culturele aandeel van het jodendom mee te nemen. Het is belangrijk om de culturele achtergrond van de Joodse cultuur in Nederland maar ook daarbuiten blijvend te belichten.

Om deze doelstelling te realiseren verzorgd Nefesh TV tweemaandelijkse uitzendingen van 1 uur op de Publieke Omroep Amsterdam Salto (A1) programmering. De afgelopen jaren heeft Nefesh TV met veel succes en waardering uitzendingen mogelijk gemaakt die inzicht en kennis gaven over de vele facetten van het joodse leven en cultuur.

Nefesh TV is een verzamelplaats waar verschillende thema’s van het Joods leven, kunst en cultuur op brede wijze belicht worden, en waarbij alle diverse stromingen, richtingen, opvattingen en overtuigingen binnen de diverse Joodse samenleving aan bod kunnen komen. Met toegankelijke documentaires en TV rapportages zoals Ik lees de krant met een schaar, Van Suikerriet en Terugkeer, Together, Skijar ,en solidariteit met Israel proberen we een beeld te schetsen van de vele facetten van het joodse leven, cultuur en kunst in Amsterdam, Nederland, maar ook daarbuiten.

De afgelopen jaren heeft Nefesh veel bijzondere producties tot stand gebracht. In het oog springen daarbij de serie
In de Voetstappen van Joodse erfgoed en het onlangs uitgezonden vijfluik Israëliërs in Mokum, vijf bijzondere portretten van Israëliërs die in Amsterdam wonen en werken. In een aangrijpende rapportage besteedde wij vorig jaar aandacht aan de reis naar Nederland van Stichting Wensen, opgericht door de Israëlische actrice Gila Almagor, ter ondersteuning van Israëlische kinderen met kanker.

De afgelopen jaren heeft Stichting Nefesh met veel succes en waardering de lokale uitzendingen op Nefesh TV verzorgd. Nefesh TV is uitgegroeid tot een succesvolle multiculturele lokale omroep met een duidelijk Joods accent. Nefesh TV op AT5 Nefesh TV spreekt inmiddels veel meer mensen aan dan de strikt Joodse kijker. Vele zijn niet joodse kijkers die interesse tonen voor de multiculturele samenleving en andere die de Joodse cultuur en erfgoed een warm hart toedragen.

Salto Award 2006
Nefesh TV streeft naar een hoogwaardige en constante kwaliteit van zowel de inhoud als de vormgeving van haar programma’s en producties. Dat blijkt wel uit het feit dat Nefesh TV in 2006 èn 2010 de Salto Award voor beste televisieprogramma A1 heeft gewonnen, de zender voor gezichtsbepalende programma’s en programmamakers: stadsmagazines, actualiteiten uit diverse groepen, kunst en cultuur, Nederlandstalig of ondertiteld, gericht op grotere doelgroepen. Met deze prijs is Nefesh TV wederom bekroond voor de programma’s die zij maakt én de hoge technische, inhoudelijke en creatieve eisen die zij stelt aan haar programma’s.

Nefesh TV zendt wekelijks uit op maandag van 21:00 uur tot 22:00 uur op Salto A1. Voor uitzendgebied en frequenties kunt u inloggen op www.salto.nl en www.upc.nl. De omroep kan worden bekeken door inwoners van Groot Amsterdam, met inbegrip van Diemen, Zaanstad, Purmerend, Almere, de kleinere randgemeenten van Amsterdam (UPC kanaal 32)

This post is also available in: Engels

Leave a Comment